|
У штабі цивільної оборони міста попереджають: гриби — цінний харчовий продукт, однак серед них є багато отруйних, що здатні викликати сильну інтоксикацію, а то й смерть. Особливо небезпечними є бліда поганка (досить з’їсти з неї половинку, щоб опинитися в тяжкому стані, причому смертність у таких випадках сягає понад 50 %), мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Отже, відправляючись по гриби, треба знати “ворога” в обличчя, щоб не принести в кошику “диверсанта”. До таких належать:
• смертельно отруйна бліда поганка. Шапка зеленувата, жовтувата чи біла, плівчасті залишки на ній бувають рідко. Пластинки навіть у старого гриба залишаються білими. Ніжка біла, з кільцем, внизу подібна на бульбу. М’якуш і споровий порошок білі. Бліду поганку легко сплутати з печерицями, зеленками та сироїжками;
• отруйні жовчний гриб (гірчак) та чортів плутають із білим. Однак якщо жовчний гриб на зрізі рожевіє, чортів спершу червоніє, а потім синіє, то білий не міняє кольору (а ось їстівний дубовик синіє відразу, підберезовик — з часом). До того ж і жовчний, і чортів гриб мають специфічний неприємний запах;
• отруйні несправжні лисички мають яскравіше забарвлення, ніж їстівні, у них великі червоно-оранжеві пластинки;
• несправжні опеньки, на відміну від справжніх, не мають кільця на ніжці, а нижня сторона шапки зеленувато-сіра, навіть темно-оливкова.
Збираючи гриби, пам’ятайте…
Оскільки гриби мають здатність, як губка, вбирати все з навколишнього середовища, отруїтися можна й їстівними видами, які акумулювали трупну отруту, хімічні речовини, отрутохімікати, радіонукліди, що потрапили в зону їх росту. Тому ніколи не збирайте перезрілі, червиві гриби або такі, що ростуть поблизу залізничних і автомобільних шляхів, електростанцій, промислових зон тощо (ужгородці пам’ятають, як кілька років тому після споживання зібраних біля смітника грибів померла молода жінка).Про те, що класти до кошика можна лише добре відомі гриби, а куштувати їх сирими неприпустимо, мабуть, і нагадувати зайве. Ніколи не беріть грибів, що мають біля основи ніжки бульбоподібне потовщення, а пластинчасті, особливо сироїжки та печериці, щоб не помилитися, збирайте з цілою ніжкою. Якщо зустрінете в лісі бліду поганку — знищіть її, а ось червоний мухомор залиште для лосів.
Коли гриби вже вдома, важливо швидко переробити їх. Вовнянки, чорнушки, грузді та інші, що мають молочний сік, перед засолюванням слід добре прополоскати у холодній воді, аби вимити гірку і шкідливу для шлунку речовину. Те саме треба зробити з валуями, сироїжками, які мають їдкий присмак, та зі свинушками. Сморжі й зморшки не забудьте 7 — 10 хвилин прокип’ятити, щоб виварити отруту, воду злийте, а вже потім готуйте, як хочете. Сушити ж рекомендується тільки білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий.
Загалом будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером. Домашня консервація з них у герметичній упаковці може викликати тяжке захворювання — ботулізм.
Небезпечними для здоров’я можуть виявитися й грибна ікра, салати, пироги з грибами, придбані на базарі, тому вироби з подрібненими грибами там краще не купувати. Свіжі гриби на офіційних ринках мають перевіряти санветлабораторії, чого не можна очікувати від стихійних базарчиків.
Міфи про визначення отруйності грибів
У народі побутує чимало способів визначення отруйності грибів, однак наука спростовує ефективність практично всіх із них. Тому не слід послуговуватися такими методами перевірки:
• опущена у відвар з грибами срібна ложка чорніє, якщо там присутні отруйні екземпляри. Насправді срібло набуває чорного кольору під впливом амінокислот із сіркою, які можуть бути і в їстівних, і в отруйних грибах;
• цибуля або часник буріють чи синіють, якщо варяться разом з отруйними грибами. Теж неправда. Зміну забарвлення цибулі й часнику можуть викликати і їстівні, і отруйні гриби, залежно від наявності в них ферменту тирозинази;
• отруйні гриби викликають скисання молока. Молоко скисає від наявності ферменту типу пепсин і органічних кислот, які можуть містити не тільки отруйні, а й їстівні гриби;
• личинки комах та слимаки не їдять отруйних грибів. Вони їдять усе підряд.
• отруйні гриби обов’язково мають неприємний запах, а їстівні — приємний. Зовсім не обов’язково: бліда поганка пахне майже так, як і печериця.
Якщо отруєння таки сталося
Завідуюча відділенням гігієни харчування Ужгородської СЕС Любов Ващенко розповідає, що цьогоріч у нашому місті отруєнь грибами, на щастя, ще не було, хоча в одному випадку його й підозрювали. Правда масовий збір грибів починається восени, отож радіти ще рано. Так, минулоріч якраз у вересні отруїлися двоє ужгородців: жінка, котра купила цей делікатес на ринку (його, до речі, їла вся сім’я, але зле стало лише їй), та чоловік, який сам зібрав у лісі і приготував …звичайні мухомори. Причому знав, що споживає саме їх, але послухався поради знайомих, мовляв, якщо мухомори відварити, то вони цілком годяться до столу. Величезними зусиллями медикам удалося врятувати життя людині, та “експеримент” коштував кількох тижнів, проведених у лікарні.
Загалом, як інформує відділ мобілізаційної роботи Ужгородської міськради, розрізняють 4 групи отруєння грибами. Перша, при отруєнні строчками, виявляється через 6—10 годин. З’являється слабкість, нудота, блювання, іноді розлад шлунку. Друга — отруєння блідою поганкою та близькими до неї видами, — виявляється через 8—24 години раптовими болями в животі, блювотою, розладом шлунку, слабкістю, зниженням температури. Ця група відзначається високою імовірністю летальних наслідків. Третя, отруєння мухоморами, через 30 хвилин — 6 годин викликає нудоту, блювоту, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко, але може спричинити смерть. Четверта група, отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та неспецифічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі, проявляється через 30 хвилин — 2 години розладом шлунково-кишкового тракту без загальних ознак отруєння.
Окрім описаного, у хворих, що отруїлися грибами, можуть з’являтися слухові й зорові галюцинації, конвульсії. Після періоду збудження людина непритомніє, при цьому спостерігається посмикування деяких м’язів, найчастіше обличчя і пальців рук. Але навіть при легкому отруєнні потрібно негайно звернутися до лікаря: від того, наскільки швидко буде надана допомога, може залежати життя людини. А поки прийдуть медики, треба прикласти до ніг хворого грілку, промити йому шлунок, щоб не допустити активного всотування отрути в організм: дати випити 3—4 склянки солоної води і викликати блювоту. Процедуру слід повторити кілька разів. Після цього хворого рекомендується напоїти міцним чаєм, кавою або молока, але не годувати. І, звичайно, не можна давати спиртних напоїв, оцту, які сприяють всмоктуванню отрути. Щоб установити причину отруєння, варто зберегти залишки грибів для аналізу.
|
|