В місті Ужгороді 25 вересня 2013 року відбувся семінар на тему: «Обмін кращими практиками у вирішенні проблем діяльності ОСББ між Заходом та Сходом України»
Додано 26.09.2013
У семінарі приймали участь секретар міської ради Світлана Король, директор Департаменту міського господарства Олексій Касперов, голова Ужгородського осередку СВЖУ Марина Куберка.
Секретар ради С.Король зокрема наголосила, що цей захід відбувається в переддень святкування 1120-ої річниці святкування Дня народження міста Ужгород. Ужгородська міська рада підтримує створення в місті ефективного власника житлових будинків, розуміючи що вирішувати питання щодо утримання будинку, виконання першочергових робіт здатні організовані співвласники будинку, оскільки жоден виконавець послуг з утримання будинку не вболіває за стан будинку, як повинні вболівати за його стан самі мешканці, які є співвласники будинку. Вона сама була ініціатором розробки Програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних житлових будинків, органів самоорганізації населення на 2013 рік, яка затверджена рішенням сесії. Програмою передбачена підтримка ОСББ, зокрема надається фінансова допомога на капітальний ремонт покрівель, інженерних мереж житлових будинків, в яких діють ОСББ, або передбачається створення ОСББ. У 2013 році Програмою передбачено з бюджету міста виділити кошти на суму 1,5 млн.грн. при забезпеченні співфінансування робіт з боку мешканців будинків у розмірі 10 відс. їх кошторисної вартості.Станом на сьогодні у місті Ужгороді зареєстровано 83 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, діють 45 ЖБК, 20 будинкових комітетів. На балансі міської ради знаходяться 646 багатоповерхових житлових будинків. Тобто в місті Ужгороді на балансі співвласників перебуває понад 18,6 відс. багатоповерхівок. Сьогоднішній семінар – це ще один крок на шляху вирішення питань діяльності ОСББ, ознайомлення із позитивним досвідом вирішення проблемних питань на Сході та Заході України.
Директор департаменту міського господарства О.Касперов зазначив, що на сьогодні однією з найактуальніших проблем для України та міста Ужгород є реформа житлово-комунальної галузі та проведення капремонту, теплосанації житлового фонду, оскільки переважна більшість будинків збудовані до 1990 року. Завданням органів місцевого самоврядування в Україні у напрямку реформування житлово-комунального господарства є створення ефективного власника житла, що стане кроком до європейських стандартів життя та поширення демократії через об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), як основи реалізації житлової реформи і покращення якостi житлово-комунальних послуг.
Процес створення у місті ОСББ пожвавився, однак це не означає, що не виникають проблеми у їх діяльності. Причини проблем – це і не до кінця врегульованість питання у законодавчому полі, і не розуміння і не бажання на місцях зі сторони окремих керівників підприємств – надавачів комунальних послуг співпрацювати з ОСББ, як з населенням, відсутність необхідної державної фінансової підтримки пілотних проектів з теплосанації та інші проблеми, менталітет населення.
Ужгородська міська рада розуміє, що об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - ефективний власник житла, що прагне забезпечити собі достойні умови проживання, в яких мешканці прикладають зусилля для вирішення нагальних проблем у житлових будинках. Тому Ужгородська міська рада підтримує в місті створення ОСББ. Зараз міська рада буде приступати до формування проекту Програми підтримки ОСББ на 2014 рік, тому ті будинки, які були передані із балансу Ужгородської міської ради на баланс ОСББ можуть бути включені у проект Програми. Для цього необхідно подати звернення на ім’я міського голови Погорелова В.В. із гарантуванням співфінансування з боку мешканців у розмірі 10 відс. та кошторис на виконання робіт.
Голова Ужгородського осередку СВЖУ Куберка Марина зазначила, що для ОСББ в місті Ужгороді не виникало проблем із реєстрацією ОСББ, із присвоєнням статусу неприбуткової організації ДПІ в м.Ужгороді, із передачею на баланс ОСББ житлового будинку, хоча в м.Києві та деяких інших містах, на жаль, існували такі проблеми. Певну фінансову підтримку отримують ОСББ із бюджету міста на капремонт покрівель, інженерних мереж у рамках Програми підтримки ОСББ. З метою популяризацію діяльність ОСББ щотижнево висвітлюється у газеті міської ради «Ужгород».
Проте на сьогодні залишаються невирішені проблемні питання ОСББ, ЖБК, ЖРЕРами, ТОВ із підприємствами-монополістами, надавачами комунальних послуг: із енергетиками, водоканалом. Зокрема, енергетики не в повній мірі виконують розпорядження НКРЕ від 28.11.2011 року № 215-р «Про врегулювання взаємовідносин енергопостачальних компаній та ОСББ, ЖБК», яким обумовлено, що ОСББ, ЖБК, житлово-експлуатаційні підприємства заключають договори із енергопостачальницькою організацією на споживання електроенергії на електрозабезпечення технічний цілей будинку (ліфти, освітлення під’їздів).
Аналогічна ситуація складається із водоканалом, який в місті не визначено виконавцем послуг із водопостачання та водовідведення, тому ставить умови ОСББ у збудованих будинках заключати з ними окремий договір на зняття показників з поквартирних лічильників щомісячно і за це ОСББ має сплачувати по 13 грн. з кожної квартири за послугу по зняттю показників лічильників.
Не вирішеним питанням залишається питання щодо надання у власність ОСББ прибудинкових територій, оскільки законодавчо дане питання досі не врегульоване.
Тому ужгородські ОСББ дані питання є цікавими, яка ситуація із заключенням договорів на електро-, газо-, водопостачання в інших містах України.

Оновлена
версія сайту
Інформація про виділення коштів місцевого бюджету
КОРИГУВАННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ МІСТА

ПЛАН ЗОНУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ МІСТА
Внесення змін у детальні плани території індивідуальної малоповерхової житлової малоповерхової забудови в районі вулиць Тютюнової, Загорської, Ярослава Мудрого для розміщення житлових будинків садибного типу для учасників АТО та бойових дій в Афганістані
ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИЙ ПЛАН МІСТА

Пояснювальна записка.pdf
Карта (1-5000).jpg (35M)
Схема маршрутів громадського транспорту Ужгорода


Контактні телефони приватних та комунальних служб міста, диспетчерських служб
Інформація про порядок подання звернень, функціонування телефонів «гарячої лінії» та електронні поштові адреси в Ужгородській місцевій прокуратурі

Електронні звернення громадян


*Додатково інформуємо, що відповідно до Закону України, "Про звернення громадян" відділом роботи із зверненнями громадян ведеться реєстрація телефонних звернень громадян за номером : 617127

швидкий перехід


ГОЛОВНА

Про Ужгород

Фотогалерея

Структура органів міської ради

Рішення сесій міської ради

Рішення виконкому

Розпорядження міського голови

Постійні комісії

Громадсько-політична активність

Зовнішньо-економічна та інвестиційна діяльність

Паспорт підприємств міста

Оголошено конкурс