Міський голова і посадовці міськради лідерам ромських організацій: «Є проблеми – звертайтеся, вирішимо»
Додано 18.04.2015
17 квітня в Ужгородській міській раді пройшло засідання «круглого столу» з лідерами ромських громадських організацій».
Обговорювали проблеми в освітній сфері, медицині, соціальному захисті.
Депутат міськради від мікрорайону Радванка Юрій Мандич наголосив, що більшість ромів не можуть оформити субсидії, бо не мають на своє житло належних документів, свідоцтв на право власності. Тільки на Радванці в Ужгороді близько 100 таких будинків.
Міський голова Віктор Погорєлов наголосив, що це питання треба вирішувати якомога швидше, тому домовилися, що підготують з цього приводу звернення з конкретними пропозиціями до Кабміну, він обговорить їх із головою Закарпатської обласної адміністрації Василем Губалем і скерують центральній владі для прийняття рішень.
Начальник міського відділу охорони здоров’я Василь Решетар зазначив, що в Ужгороді медики для ромсього населення часто роблять навіть більше, ніж для всіх інших. Однак безкоштовна медицина це міф і такої не буде – на цьому наголошує навіть Президент України Петро Порошенко.
Одна з представниць ромських організацій відзначила, що 2 роки тому була досягнута домовленість з міською владою щодо «швидкої допомоги» і відтоді медики приїздять за викликом буквально за 5 хвилин. Також мобільні пункти для флюорографії – автобуси з рентгеном відправляють саме для оглядів ромського населення.
Проте захворюваність на туберкульоз залишається серед ромів дуже високою. Одна з представниць ромських організації розповіла, що ліки в тубдиспансері є для всіх, безкоштовні, дуже хороше ставлення медиків, але чимало ромів не завершують лікування, втікають з лікарні і за останні 2 роки саме через це чимало, зокрема і молодих ромів, померли.
Начальник міського управління освіти Оксана Бабунич зазначила, що оскільки діти ромів здебільшого не ходять у садочки, потрібно, щоб лідери ромських організацій допомагали сформувати списки тих, хто піде в 1-ий клас у новому навчальному році – це допоможе організувати навчальний процес. Наприклад, торік в одній із ромських шкіл сформувалися два перші класи, а це вимагає організації навчання у дві зміни, планування бюджетних витрат тощо.
Лідерів ромів просили слідкувати, щоб усім новонародженим батьки оформляли документи, бо у 30-40% дітей, які приходять до 1 класу, немає навіть свідоцтва про народження.

Ішлося і про те, що ромів у старших класах школи – 10-11 -- практично немає. Але принаймні щодо 9-класників потрібно прослідкувати, аби вони прийшли на державну підсумкову атестацію, яка незабаром розпочнеться, інакше не отримають документ про освіту.
Керівник міської освіти також повідомила, що на одного учня ромської школи передбачено аж ніяк не менше коштів, ніж в інших навчальних закладах.
Зараз видатки на кожного учня ідуть із державного бюджету, діє принцип гроші ходять за дитиною, тобто якщо дитина змінює школу – туди ж скеровуються і передбачені на неї гроші.
В Ужгороді в 13-ій школі (де навчаються ромські діти) на одного учня фінансування близько 5,3 тисячі на рік. У 14-ій, теж ромській школі, – більше 7 тисяч. Для порівняння – в найбільшій школі Закарпаття, яка знаходиться в Ужгороді, – ЗОШ №8 -- 6,149 грн. в рік на дитину. А в ужгородському НВК «Горяни» -- більше 12 тисяч гривень.
Лідери ромських організацій просили подібні зустрічі з представниками міської влади організовувати частіше, а керівники управлінь і відділів неодноразово підкреслювали лідерам ромських організацій: є проблеми – звертайтеся.
Міський голова Віктор Погорєлов нагадав, що він завжди приймає усіх, кому потрібно щось вирішити, і запрошує й ромських лідерів з кожної важливої проблеми звертатися безпосередньо до нього. «Заходьте, я ж завжди готовий допомогти!», – запросив Віктор Погорєлов.

Оновлена
версія сайту
Інформація про виділення коштів місцевого бюджету
КОРИГУВАННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ МІСТА

ПЛАН ЗОНУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ МІСТА
Внесення змін у детальні плани території індивідуальної малоповерхової житлової малоповерхової забудови в районі вулиць Тютюнової, Загорської, Ярослава Мудрого для розміщення житлових будинків садибного типу для учасників АТО та бойових дій в Афганістані
ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИЙ ПЛАН МІСТА

Пояснювальна записка.pdf
Карта (1-5000).jpg (35M)
Схема маршрутів громадського транспорту Ужгорода


Контактні телефони приватних та комунальних служб міста, диспетчерських служб
Інформація про порядок подання звернень, функціонування телефонів «гарячої лінії» та електронні поштові адреси в Ужгородській місцевій прокуратурі

Електронні звернення громадян


*Додатково інформуємо, що відповідно до Закону України, "Про звернення громадян" відділом роботи із зверненнями громадян ведеться реєстрація телефонних звернень громадян за номером : 617127

швидкий перехід


ГОЛОВНА

Про Ужгород

Фотогалерея

Структура органів міської ради

Рішення сесій міської ради

Рішення виконкому

Розпорядження міського голови

Постійні комісії

Громадсько-політична активність

Зовнішньо-економічна та інвестиційна діяльність

Паспорт підприємств міста

Оголошено конкурс