Утеплення помешкання – цілком реальна справа: за сприяння міської влади в Ужгороді діятимуть дві програми державної підтримки
Додано 25.01.2016
Минулого року після зростання вартості енергоносіїв значно зросли і тарифи у сфері надання житлово-комунальних послуг. Це змушує населення, зокрема організованих співвласників багатоквартирних будинків в особі ОСББ (ЖБК), вживати певних заходів.

Станом на січень 2016 р. в Ужгороді створено 130 ОСББ, діє 48 ЖБК. Здійснення енергоефективної модернізації житлового фонду в обласному центрі вимагає створення на рівні міської ради механізму широкого використання додаткових джерел фінансування капітальних вкладень із залученням ОСББ, ЖБК і комерційних фінансових установ до процесів фінансування та управління впровадженням енергоефективних заходів і заходів з модернізації у багатоквартирних житлових будинках.
Сьогодні понад 40% від загального обсягу споживання природного газу в місті споживає безпосередньо населення. З метою скорочення споживання енергоресурсів у житлових будинках мешканцям міста необхідно впроваджувати енергоощадні заходи: утеплення стін будинків, підлоги, горищ і дахів; заміна і встановлення вікон, вхідних дверей у місцях загального користування. Проте через невисокий рівень доходів, низьку платоспроможність людей впровадження цих заходів потребує державної підтримки.
– У 2011 році в Ужгородській міській раді було розроблено нову стратегію міського теплозабезпечення, відповідно до якої затверджена енерго- і екологоефективна схема теплопостачання Ужгорода. Схема передбачала, що теплозабезпечення населення буде здійснюватися шляхом встановлення поквартирного газового та електричного опалення. Нова стратегія стала пілотною в Україні і дозволила щороку економити значні кошти й енергоресурси.
На 2016–2017 рр. в місті діятимуть дві програми: Програма відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними особами на впровадження енергоощадних заходів, і Програма відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергоощадності, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків «Теплий дім», – зазначає головний спеціаліст відділу експлуатації житлового фонду та інженерних мереж департаменту міського господарства, голова Ужгородського осередку Спілки власників житлового фонду Марина Куберка.
Перша з названих Програм, а саме – відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними і юридичними особами на впровадження енергоощадних заходів, – передбачає відшкодування з бюджету міста 15% за кредитами, отриманими на впровадження енергоощадних заходів населенням. Відшкодування відсоткових ставок за кредитами на енергоощадність здійснюватиметься відповідно до Порядку відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними і юридичними особами на впровадження енергоощадних заходів, на підставі Генерального договору про співробітництво між головним розпорядником бюджетних коштів на реалізацію програми та кредитно-фінансовою установою.
Обсяг коштів міського бюджету на реалізацію цієї Програми становитиме 400 тис. грн., у т. ч.: 2016 рік – 200 тис. грн., 2017 рік – 200 тис. грн. Суть цього механізму полягає в тому, що з бюджету міста буде відшкодовано позичальникам, які отримали кредити на впровадження енергоощадних заходів, 15% від відсоткової ставки за кредитами.
«На цей час кредити на енергоощадність можна отримати в таких державних фінансових установах: ВАТ «Ощадбанк»; АТ «Укрексімбанк», АБ «Укргазбанк». За інформацією одного з банків, в Ужгороді за 2015 рік фізичним особам видали 700 кредитів, а загальна сума кредитів становить 14 млн. грн. Основне призначення: заміна вікон, котлів і утеплення фасадів. Середня сума кредиту – 20 тис. грн. Для ОСББ за минулий рік видали 2 кредити на заміну вікон – на 31,5 тис. грн. і 6 тис. грн. Ще в одному банку сума виданих кредитів становила 30 000 грн.», – наводить статистичні дані пані Марина.
Що ж стосується Програми відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергоощадності, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків «Теплий дім», то обсяг коштів міського бюджету розрахований на суму 4000 тис. грн., у т. ч. на 2016 рік – 2000 тис. грн.; 2017 рік – 2000 тис. грн.
«Метою цієї Програми є відшкодування частини кредитних коштів, залучених ОСББ, ЖБК (позичальники) на впровадження заходів з енергоощадності, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків, поліпшення комфорту мешканців та підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків, у розмірі 40%. За оцінками як вітчизняних, так і закордонних експертів, потенціал економії енергії у житлових будинках дорівнює близько 50%. Втрати тепла характеризуються такими показниками: зовнішні стіни – 40%; вікна, двері – 25%; вентиляція – 15%; покрівля – 8%. Тож якщо і ви потребуєте утеплення помешкання, не зволікайте і користуйтеся у 2016 році Програмами державної підтримки. Програми буде подано найближчим часом на розгляд виконкому та міської ради», – наголошує Марина Куберка.

Ольга ПАЛОШ, газета "Ужгород"

Оновлена
версія сайту
Інформація про виділення коштів місцевого бюджету
КОРИГУВАННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ МІСТА

ПЛАН ЗОНУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ МІСТА
Внесення змін у детальні плани території індивідуальної малоповерхової житлової малоповерхової забудови в районі вулиць Тютюнової, Загорської, Ярослава Мудрого для розміщення житлових будинків садибного типу для учасників АТО та бойових дій в Афганістані
ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИЙ ПЛАН МІСТА

Пояснювальна записка.pdf
Карта (1-5000).jpg (35M)
Схема маршрутів громадського транспорту Ужгорода


Контактні телефони приватних та комунальних служб міста, диспетчерських служб
Інформація про порядок подання звернень, функціонування телефонів «гарячої лінії» та електронні поштові адреси в Ужгородській місцевій прокуратурі

Електронні звернення громадян


*Додатково інформуємо, що відповідно до Закону України, "Про звернення громадян" відділом роботи із зверненнями громадян ведеться реєстрація телефонних звернень громадян за номером : 617127

швидкий перехід


ГОЛОВНА

Про Ужгород

Фотогалерея

Структура органів міської ради

Рішення сесій міської ради

Рішення виконкому

Розпорядження міського голови

Постійні комісії

Громадсько-політична активність

Зовнішньо-економічна та інвестиційна діяльність

Паспорт підприємств міста

Оголошено конкурс