СОЛІДАРНІСТЬ ІЗ СОЛОТВИНСЬКОЮ ГРОМАДОЮ І СЕЛИЩНОЮ РАДОЮ в їх консолідованих зусиллях по відверненню техногенно-екологічної катастрофи
Додано 26.04.2010
ЗАЯВА
депутатів Ужгородської міської ради та Ужгородського міського голови Ратушняка С.М. на підтримку місцевого референдуму в селищі Солотвино Тячівського району
Ужгородська міська рада висловлює свою підтримку громаді селища Солотвино Тячівського району, яка ініціювала проведення місцевого референдуму з питання оголошення території селища, що знаходиться в межах впливу гірничих виробіток солерудника, зоною надзвичайної техногенно-екологічної ситуації.
За останні роки громади всього Закарпаття з тривогою сприймали повідомлення із Солотвина про загрозливі прояви техногенної катастрофи в безпосередній близькості від житлових і промислових зон селища, спричинені тривалим шахтним видобутком солі та згубними і нез’ясованими підземними водно-природними явищами.
Селище Солотвино – це не лише солерудник з однією з найкращих за якістю кам’яною сіллю та унікальними у Європі алергологічними лікарнями під землею, це не лише Солоні озера з популярним туристично-рекреаційним комплексом. В першу чергу – це більш як дев’ятитисячна багатонаціональна Солотвинська громада, яка разом із селищною радою вичерпала уже всі інші можливості для того, щоб звернути увагу органів державної влади на необхідність адекватного реагування в упередженні реальної загрози техногенної катастрофи. Адже небезпека, пов’язана з деформаціями і проваллями земної поверхні на відроблених площах однієї з шахт, нависла над територією селища, до якої входять 23 вулиці, 329 будинків, система водопостачання і водовідведення, залізнична станція, поліклініка, лікарня, дві загальноосвітні школи, ділянка автодороги державного значення.
Нині Солотвинська громада стала фактично заручницею ситуації, створеної багаторічною політикою виснажливої експлуатації природних надр.
Ужгородська міська рада, як представницький орган громади, що також ініціювала референдум у 2008 році на захист своїх невід’ємних конституційних прав розпоряджатися землею для загальних потреб громади, висловлює солідарність із Солотвинською громадою і селищною радою в їх консолідованих зусиллях по відверненню техногенно-екологічної катастрофи.
Враховуючи вищенаведене, просимо також Уряд України прискорити вжиття необхідних заходів та врахувати ситуацію, що склалася при формуванні проекту Бюджету України на 2010 рік.
Прийнято 16 квітня 2010 року
на V сесії міської ради V скликання.
ЗАЯВА
мережі Громадських Ресурсних Центрів Закарпаття на підтримку місцевого референдуму, ініційованого громадою селища Солотвино Тячівського району Закарпатської області

Мережа Громадських Ресурсних Центрів (ГРЦ) у селищах Великий Бичків, Вишково та селах Терново і Чепа висловлює свою підтримку колегам із Солотвинського ГРЦ під проводом ГО «Надія» та громаді селища Солотвино з приводу ініціювання та проведення місцевого референдуму.
Громади та неурядові організації Закарпаття уже впродовж багатьох років стривожено сприймали повідомлення про загрозу техногенної катастрофи у селищі Солотвино, спричиненої тривалим шахтним видобутком кам’яної солі та згубними і нез’ясованими підземними водно-природними процесами.
В умовах, коли селищна рада Солотвина та місцеві органи влади вищих рівнів практично вичерпали свої можливості щодо упередження екологічного лиха, а органи центральної державної влади недостатньо і неадекватно реагують на реальну загрозу життю та майну мешканців, громади і держави, вважаємо, що проведення місцевого референдуму з питання оголошення території селища Солотвино в межах впливу гірничих виробіток солерудника зоною надзвичайної техногенної екологічної ситуації є єдино правильним заходом прямої демократії громади.
Селище Солотвино – це не лише унікальна в Україні і Європі алергологічна лікарня під землею, це не лише відомий і популярний оздоровчо-рекреаційний комплекс на Солоних озерах, це не лише одна з кращих за якістю кам’яна сіль, це, в першу чергу, більш як дев’ятитисячна громада, яка нині потребує саме державного захисту та державних ресурсів у повному обсязі для відвернення загрози катастрофи та унеможливлення її в майбутньому.
Закликаємо усі неурядові організації Закарпаття підтримати Солотвинську громаду у відстоюванні свого конституційного права на безпеку життя і життєдіяльності мешканців.
Просимо державні владні структури усіх рівнів, від яких залежить прийняття управлінських рішень, не чекаючи результатів місцевого референдуму у Солотвині, зробити все можливе для виділення необхідних коштів та негайного розгортання робіт і обстежень у зоні впливу гірничих виробіток солерудника.

ЗАЯВА
Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України на підтримку місцевого референдуму, ініційованого громадою селища Солотвино Тячівського району Закарпатської області

Закарпатське регіональне відділення Асоціації міст України, яке об’єднує міста, селища-райцентри і ряд сіл Закарпаття, уже впродовж тривалого періоду із занепокоєнням і тривогою очікує повідомлення із прикордонного селища Солотвино, яке потерпає від проявів і загроз техногенної катастрофи. Утворення глибоких карстових проваль в безпосередній близькості від житлових і промислових зон, недосліджені і непередбачувані процеси вимивання соляних пластів під землею із затопленням існуючих шахт, пряма загроза знищення унікальної не лише в Україні, а й у Європі алергологічної лікарні, в якій ще кілька років тому лікувалося в рік близько 5-6 тисяч хворих на бронхіальну астму та алергічні хвороби – це далеко неповний перелік проблем, з якими нині фактично наодинці стикнулася більш як дев’ятитисячна Солотвинська селищна громада.
В різний час і практично на усіх владних рівнях багатократно порушувалась проблема, пов’язана із постійно наростаючою загрозою масштабної техногенної катастрофи на території житлової, промислової і рекреаційної забудови селища Солотвино в межах впливу гірничих виробіток солерудника. Письмові звернення селищної ради, бюджетних та громадських організацій, відповіді, матеріали роботи різних комісій складають уже томи справ. Та реального просування до практичного вирішення проблеми і зниження рівня небезпек і загроз для людей, будівель та інфраструктури життєдіяльності селища не видно.
Уже давно зрозуміло навіть для нефахівців, що відвернення Солотвинського техногенного лиха, посиленого підземними природними процесами з нез’ясованими причинами, потребує здійснення неперервних і масштабних гірничих обстежень і технічних робіт на значних територіях та в глибинних товщах земних порід. А це, у свою чергу, потребує залучення значних, співвимірних із масштабами лиха, фінансових і людських ресурсів. За виснажливе і бездумне відношення до земних надр у минулому, нині потрібно перед природою розплачуватись сповна. Але безневинні люди громади і їхнє майно не сміють постраждати. Саме для цього, зокрема, й існує державна влада в країні.
Закарпатське РВ АМУ повністю підтримує ініціативу громади Солотвина по проведенню місцевого референдуму з оголошення території селища в межах впливу гірничих виробіток солерудника зоною надзвичайного техногенного екологічного лиха.
Наше об’єднання місцевих рад вперше публічно оголосило про таку підтримку на засіданні «круглого столу» в Закарпатській обласній раді ще 16 лютого 2010 року. А ще раніше і впродовж формування і діяльності ініціативної групи з проведення місцевого референдуму ми надавали і будемо надавати й надалі консультаційну підтримку її діяльності.
Нині, коли завершується збір підписів за проведення місцевого референдуму у Солотвині, ми висловлюємо свою моральну підтримку та солідарність з громадою селища, для якої референдум, можливо, залишається останнім шансом привернути увагу держави до необхідності відвернення реально можливої екологічної катастрофи.
Адже в усі часи і в усіх державах розумні люди завжди вважали, що очевидній небезпеці краще запобігти, аніж ліквідовувати її наслідки.
За дорученням міських, селищних і сільських голів Закарпаття – представників місцевих рад в Асоціації міст України,
Виконавчий директор ЗРВ, Олег ЛУКША

Оновлена
версія сайту
Інформація про виділення коштів місцевого бюджету
КОРИГУВАННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ МІСТА

ПЛАН ЗОНУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ МІСТА
Внесення змін у детальні плани території індивідуальної малоповерхової житлової малоповерхової забудови в районі вулиць Тютюнової, Загорської, Ярослава Мудрого для розміщення житлових будинків садибного типу для учасників АТО та бойових дій в Афганістані
ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИЙ ПЛАН МІСТА

Пояснювальна записка.pdf
Карта (1-5000).jpg (35M)
Схема маршрутів громадського транспорту Ужгорода


Контактні телефони приватних та комунальних служб міста, диспетчерських служб
Інформація про порядок подання звернень, функціонування телефонів «гарячої лінії» та електронні поштові адреси в Ужгородській місцевій прокуратурі

Електронні звернення громадян


*Додатково інформуємо, що відповідно до Закону України, "Про звернення громадян" відділом роботи із зверненнями громадян ведеться реєстрація телефонних звернень громадян за номером : 617127

швидкий перехід


ГОЛОВНА

Про Ужгород

Фотогалерея

Структура органів міської ради

Рішення сесій міської ради

Рішення виконкому

Розпорядження міського голови

Постійні комісії

Громадсько-політична активність

Зовнішньо-економічна та інвестиційна діяльність

Паспорт підприємств міста

Оголошено конкурс