Ужгород – перше місто в Україні, яке прощається з централізованим теплопостачанням
Додано 18.10.2011
В Ужгороді відбувається засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради. Першою темою, порушеною на зібранні, був стан готовності до опалювального сезону і пов'язані з цим проблемні питання. Почали, звісно, зі столиці Закарпаття, адже місто є, так би мовити, "пілотним" – обласний центр першим в Україні прощається з централізованим теплопостачанням. Про те, як входить в зиму обласний центр Закарпаття, який, як відомо, цьогоріч повністю "автономізується", доповів Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов."Ужгород увійшов в опалювальний період. Ми почали з медичних установ – теплопостачання там включили ще у четвер. Щодо установ освіти, то включено опалення 33 закладів, а кілька шкіл і садочків, де тривають роботи з встановлення автономних котелень, будуть ввімкнені протягом 10 днів", - зазначив мер.
Віктор Погорєлов продовжив доповідь, детальніше розповівши про те, як місто було змушене відмовитися від централізованого теплопостачання: "Перехід Ужгорода на автономне опалення розпочався у 2008 році – мешканці отримували дозвіл на встановлення індивідуального опалення, утім, не були вирішені технічні питання. Ужгородці встановлювали "автономки" самі: без дозволу "Закарпатгазу", без проекту, без технічних умов. І так сталося, що система теплопостачання за ці роки розбалансувалася повністю. В багатоквартирних будинках до центрального опалення були підключені 5-10 квартир і ви розумієте, що котельні і мережі працювали неефективно, через це тарифи на тепло в Ужгороді стали дуже великими. І наприкінці 2010 року вартість гігакалорії тепла в місті була найвищою в Україні. Коли ж прийшла до влади наша команда, ми визначилися, що взимку опалення в квартирах (близько 2 тисяч) будемо забезпечувати і надалі, увімкнувши котельні. Ми пережили цю зиму і розпочали роботу з децентралізації теплопостачання. Розробили і затвердили програму переходу на автономне теплозабезпечення – в кожній установі, в кожній квартирі… Звісно, виникло кілька проблемних питань – різні форми власності, різні бюджети, забезпечення теплом місць спільного користування в багатоквартирних будинках тощо.
Ми сформували Положення, яке визначало верстви населення, яким ми допомогли з опаленням, встановили близько шестиста "соціальних" автономних систем електричного опалення за рахунок бюджету. Люди продовжують звертатися до нас з проханням допомогти у встановленні опалення, комісії розглядають заяви, будемо відшукувати кошти, аби продовжити цю справу", - розповів Віктор Погорєлов.
Мер повідомив: у 2006-2007 році "Ужгородтеплокомуненерго" виробляло 170 тисяч гігакалорій тепла, минулого року – близько 22 тисяч, зараз же в місті вироблятимуть 10 гігакалорій. "Що це означає? Відокремлення від постачання газу з НАК "Нафтогаз". Це - серйозна економія для кожної галузі і – серйозне випробування для влади. І за сезон ми від 5 до 10 мільйонів кубометрів газу зекономимо за сезон", - наголосив Віктор Погорєлов.
Що ж до великих районних і квартальних котелень, які відімкнули, то їх виставляють на аукціон і за рахунок коштів від продажу місто буде розраховуватися за проблемними питаннями. Сьогодні Ужгород боргує НАК "Нафтогаз" близько 8,5 млн, також треба розраховуватися за програмою, за якою місто взяло котельні в лізинг.
Як зауважив Ужгородський міський голова, сьогодні кожна автономна котельня передана на баланс закладу, який обігріває, а її обслуговує підприємство, котре має відповідну ліцензію. Там, де встановлення котелень не завершено, опалення забезпечується за рахунок електробігріву – так місто переживає цей перехідний період.
Віктор Погорєлов наголосив: Ужгород – "пілотне" місто, яке першим в Україні повністю відмовилося від централізованого теплопостачання, цей період є складним для міської влади, утім, після завершення реформи місто матиме нову систему опалення житла та закладів.

Оновлена
версія сайту
Інформація про виділення коштів місцевого бюджету
КОРИГУВАННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ МІСТА

ПЛАН ЗОНУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ МІСТА
Внесення змін у детальні плани території індивідуальної малоповерхової житлової малоповерхової забудови в районі вулиць Тютюнової, Загорської, Ярослава Мудрого для розміщення житлових будинків садибного типу для учасників АТО та бойових дій в Афганістані
ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИЙ ПЛАН МІСТА

Пояснювальна записка.pdf
Карта (1-5000).jpg (35M)
Схема маршрутів громадського транспорту Ужгорода


Контактні телефони приватних та комунальних служб міста, диспетчерських служб
Інформація про порядок подання звернень, функціонування телефонів «гарячої лінії» та електронні поштові адреси в Ужгородській місцевій прокуратурі

Електронні звернення громадян


*Додатково інформуємо, що відповідно до Закону України, "Про звернення громадян" відділом роботи із зверненнями громадян ведеться реєстрація телефонних звернень громадян за номером : 617127

швидкий перехід


ГОЛОВНА

Про Ужгород

Фотогалерея

Структура органів міської ради

Рішення сесій міської ради

Рішення виконкому

Розпорядження міського голови

Постійні комісії

Громадсько-політична активність

Зовнішньо-економічна та інвестиційна діяльність

Паспорт підприємств міста

Оголошено конкурс