Додаток до рішення V сесії V скликання від 14 травня 2010р. П Р О Г Р А М А реформування і розвитку житлово-комунального господарства м. Ужгорода на 2010-2014 роки (далі – Програма)
Додано 15.06.2010
Цю Програму розроблено з метою підвищення ефективності та надійності функціонування житлово-комунальних систем життєзабезпечення населення, поліпшення якості житлово-комунальних послуг з одночасним зниженням нераціональних витрат.
Реалізація державної політики у житлово-комунальній галузі здійснюється відповідно до Закону України «Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки» та інших законодавчих та нормативно-правових актів.
Виконання Програми передбачає:
– створення конкурентного середовища і формування ринку житлово-комунальних послуг, удосконалення тарифної політики;
– забезпечення ефективної інвестиційної політики галузі житлово- комунального господарства;
– забезпечення стимулів до економного і раціонального господарювання та використання ресурсів;
– прозорість у прийнятті рішень щодо реформування житлово-комунального господарства, розвитку комунальних послуг та встановлення тарифів на них;
– доступність житлово-комунальних послуг для громадян з низьким рівнем доходів.


І. Сучасний стан житлово-комунального господарства міста
1.1. Загальна характеристика
У житлово-комунальному господарстві міста функціонує 16 підприємств і організацій.
Експлуатується 210 км міських вулиць (з них 160 км паспортизовано документацією 70-х років), 9 мостових споруд, 262 км теплових мереж, 276,1 км водопровідних, 191,1 км каналізаційних, 37 котелень, із них 6 крупних: Південна, вул. Грушевського, вул. Тихого, електростанція, вул. Собранецька, вул. Благоєва.
Місто має два основних водозабори: Минайській і НФС, декілька окремих свердловин. Система водопостачання міста контррезервуарна.
Житлово-комунальне господарство є найбільш технічно відсталою галуззю економіки з багатьма проблемами.
Сучасний стан водопровідно-каналізаційного господарства характеризується дефіцитом фінансових ресурсів, необхідних для належної експлуатації та обслуговування систем водопостачання та водовідведення, незадовільним технічним станом споруд, обладнання. Обмежені технічні можливості в очищенні питної води і забезпеченні нею в достатній кількості населення. Знос основних фондів галузі становить 54 відсотки. Через значну зношеність обладнання водопровідних та теплових мереж є перевитрати енергоносіїв на виробництво послуг і втрати на їх транспортування до споживачів. Наслідком цього є зниження якості послуг.
Багато проблем накопичилось по утриманню, експлуатації і ремонту житла та утриманню об’єктів благоустрою.
Фінансове становище підприємств, що надають житлово-комунальні послуги незадовільне і зумовлене, насамперед, постійно зростаючою заборгованістю з оплати послуг з боку підприємств, бюджетних установ та населення. Власні кошти підприємств, які щороку спрямовуються на відновлення основних фондів та енергозберігаючі заходи, кардинально не вирішують проблеми і є недостатніми, а кошти, що виділяються органами місцевого самоврядування на підтримання в належному стані об’єктів житлово-комунального господарства, не забезпечують необхідну реновацію основних фондів галузі.


1.2. Аналіз технічного стану житлового фонду, об’єктів благоустрою та систем тепло-, водопостачання і водовідведення
Житлово-комунальне господарство – багатогалузеве, до складу якого входять наступні підгалузі.
Житлове господарство
Житловий фонд міста Ужгорода складає 1278 будинків загальною площею 1397,3 тис. кв. м, із них 350 будинків мають 5 і більше поверхів. Із загальної кількості житла до категорії аварійних віднесено 7 будинків, до категорії ветхих – 113 житлових будинків. З початку приватизації у власність громадян перейшли 82 відсотки житлового фонду міста. Рівень благоустрою житлового фонду становить 96 відсотків.
У місті функціонує 8 житлово-експлуатаційних організацій, з них приватизовані – 4 і комунальні – 4, з різним підходом до своєї діяльності, неоднаковим кадровим потенціалом, різними можливостями по забезпеченню послуг по утриманню, експлуатації і ремонту житла. В цілому стан житла критичний через ряд причин: не облаштованість під’їздів і приміщень загального користування, незадовільний стан внутрішніх інженерних мереж, ліфтів, дахів, підвалів, не облаштованість прибудинкових територій, значних втрат тепла і води в інженерних мережах. Для обслуговування житлового фонду та надання більш якісних послуг споживачам слід залучати на конкурсних засадах підприємства усіх форм власності.
Протягом останніх років надходить значна кількість звернень громадян, більша частина заяв викликана незадовільним технічним станом житлового фонду. Згідно нормативу відрахувань на капітальний ремонт житла необхідна річна сума у розмірі більше 9,5 млн. грн., а в 2009 році освоєно 2640,8 тис. грн., що складає 28 відсотків від нормативу.
Викликає занепокоєння стан історичної забудови міста. Так, тільки на території ТОВ “ОІР-Сервіс” знаходиться 43 будинки, роки забудови яких від 1900 до 1928 рр. Також на території міста знаходяться будинки, які є пам’ятками архітектури та потребують комплексного капітального ремонту. Не проводяться реконструкції будинків перших масових серій 60-70 років.
Недостатньо виділено коштів на проведення робіт з ліквідації промерзлих стиків панелей в 9-ти поверхових будинках. Незначна увага приділяється створенню маневрового фонду для відселення жителів з аварійних та ветхих будинків, а також надбудові мансардних поверхів.
У житловому фонді м. Ужгород експлуатується 255 ліфтів, які обслуговує КП “Ужгородліфт”, створене рішенням Ужгородської міської ради ХLIII сесії ІХ скликання від 30.06.05 №614. Основна кількість ліфтів змонтована в кінці 70 років в період масового будівництва житла в місті, а тому на період з 2004 по 2009 роки 76 ліфтів відпрацювали встановлений термін експлуатації.
Гострою проблемою в ліфтовому господарстві є проблема ліфтів чехословацького виробництва і існуючих диспетчерських систем, змонтованих в 90-х роках. З метою забезпечення безпечної і безперебійної роботи ліфтів розроблений проект Програма модернізації ремонту та відновлення ліфтових і диспетчерських систем в житлових будинках на 2010-2014 роки. Реалізація цієї Програми потребує коштів в сумі 1250,0 тис. грн.
Невідкладною є проблема заміни газових приладів, які відслужили свій нормативний термін експлуатації.
Ведеться робота по створенню об’єднань багатоквартирних будинків, станом на 01.01.06р. у місті були зареєстровані лише 7 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, у 2007 році – 4, а в 2008 році – вже 10 об’єднань. Так, лише за перше півріччя 2009 року було створено 9 нових об’єднань співвласників житла, отже, загалом в місті зареєстровано та функціонує 35 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, 46 житлово-будівельних кооперативів, 7 будинкових комітетів. Основним стримуючим фактором у створенні нових об’єднань багатоквартирних будинків є незадовільний технічний стан будинків. З метою демонополізації ринку житлово-комунальних послуг та розвитку інституту власників житла, місцева влада всебічно сприяє створенню об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, як альтернативної структури управління житловим фондом. Для ініціювання створення нових об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у місті, рішеннями сесії Ужгородської міської ради від 23.11.06 №121 затверджені “Програма створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у м. Ужгород” та «Програма створення та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, органів самоорганізації населення та їх асоціацій в м. Ужгороді на 2008-2011 роки» від 23.05.08 №714.
Наявність таких об'єднань – неприбуткових установ, сприяє розвитку конкурентного середовища в сфері комунальних послуг та забезпечує мешканцям отримання послуг з утримання житлових будинків та прилеглих до них територій належної якості та в повному обсязі. Члени об’єднання самі визначають перелік та обсяги робіт та послуг, які вони бажають отримати, самостійно обирають виконавців цих робіт та, виходячи з цих витрат, самі встановлюють розміри та порядок сплати внесків за їх виконання. ОСББ можуть або прийняти до себе на баланс відповідний житловий комплекс або обрати собі на конкурсних засадах управителя, який, взяв собі на баланс житловий комплекс, на договірних умовах надає житлово-комунальні послуги.
Незадовільний стан утримання та експлуатації відомчого житлового фонду, особливо утримання відомчих гуртожитків, більшість з яких потребують невідкладного капітального ремонту. Єдиним виходом із ситуації, що склалася, є передача відомчих гуртожитків у комунальну власність. На даний час на обслуговуванні КШЕП м. Ужгорода знаходяться 2 відомчі гуртожитки по вул. Гагаріна,8 та по вул. Гвардійській,15.
Існують фінансові проблеми функціонування ЖРЕРів у зв’язку з низькою платоспроможністю населення, що обмежує виконання поточного ремонту житлових будинків.

Водопровідно-каналізаційне господарство
Водопровідно-каналізаційне господарство міста утримується комунальним підприємством “Водоканал м. Ужгорода”.
У водопровідне господарство входять:
– 2 водозабори, з яких один – підземних вод, один – поверхневих;
– 10 водопровідних насосних станцій;
– 282,0 км водопровідних мереж;
– 17 резервуарів чистої води.
У складі підземного водозабору – 17 артезіанських свердловин.
Загальна потужність системи водопроводу – 65 тис. куб. м./добу.
Каналізаційне господарство складається з каналізаційної очисної споруди (КОС) проектною продуктивністю 50,0 тис. куб. м./добу, 9 каналізаційних станцій, 192,4 км мереж каналізації.
У зв’язку з тим, що ¾ території міста облаштовані загально сплавною системою каналізації, потужності каналізаційних очисних споруд не вистачає для повної очистки стоків до показників, що ставляться природоохоронними органами до якості стоків на випуску у прикордонну р. Уж рибогосподарського призначення.
У аварійному стані знаходяться і потребують заміни 45,1 відсотків мереж водопроводу та 23,6 відсотків каналізаційних мереж.
Незадовільний стан розподільних мереж водопроводу є загрозою забруднення питної води, що може викликати ситуації, загрозливі у санітарно-епідеміологічному відношенні для міста.
Спрацьованість (відамортизованість) основних фондів підприємства становить близько 50 відсотків.
Потребують реконструкції з розширення підземний водозабір НС “Минай”, каналізаційні очисні споруди, насосна станція підкачування води по вул. Легоцького, каналізаційні насосні станції №2 (по вул. Анкудінова) та №5 (по вул. Тельмана – Краснодонців).
Практично усі каналізаційні насосні станції міста у аварійному стані – існує гостра, невідкладна потреба у реконструкції самих будівель насосних, систем примусової вентиляції, енергогосподарства (ЛЕП, щитові, трансформаторні); насосів у комплексі із трубопроводами у приміщеннях насосних.
Реконструкції потребують технологічні набори споруд поверхневого водозабору НФС-1,2 через неможливість очистки на них води до якісних показників державного стандарту “Вода питна”.
Підприємство – найбільший споживач електроенергії у місті – понад 24,0 млн. кВт. год./рік.
Така висока енергоємність підприємства – результат незадовільного технічного стану мереж водопроводу (втрати питної води) та спрацьованості (застарілості) електротехнічного обладнання водозаборів, насосних підкачування води та стоків, каналізаційних очисних споруд.
Підприємство потребує технічного переоснащення застарілого енергоємного обладнання на сучасне, з низькою енергоємністю і високим ККД, що дасть значне зниження показників використання енергетичних і матеріальних ресурсів на виробництво послуг “Водоканал м. Ужгород”.
Як приклад, проектом водопровідної насосної станції для м-ну “Доманинці” передбачено облаштування насосної групою насосів, що працюватимуть послідовно, з енергоспоживанням по 15 кВт (4 шт.). Тим часом, типове вирішення проблеми – змонтувати 1 насос продуктивністю 130 кВт, котрий качатиме цілодобово, без огляду на потребу економії енергоспоживання.
На виконання державної програми “Питна вода”, з метою збереження якісних показників питної води основного водозабору міста – підземного водозабору “Минай”, невідкладною є проблема відведення КП “Водоканал” у постійне користування земель водозабору у межах ЗСО І поясу (суворого режиму) та під’їзних доріг до артезіанських свердловин, облаштування огорожі свердловин, дотримання правового режиму зони санітарної охорони ІІ поясу водозабору власником землі.
Питання потребує вирішення на рівні міської влади, районної та обласної Держадміністрацій.

Комунальна теплоенергетика
Теплозабезпечення в місті здійснюється комунальним підприємством «Уж-тепло».
Протяжність теплових мереж міста становить – 116,3 км.
Теплопостачальне підприємство є збитковим. Основною проблемою підприємств є постійне зростання дебіторської і кредиторської заборгованості.
Невирішеним залишається питання надання якісних послуг споживачам з гарячого водопостачання і теплопостачання.
В місті масово здійснюється перехід на індивідуальне опалення житлового фонду та об’єктів бюджетної сфери з подальшим відокремленням споживачів теплової енергії від теплових мереж, що призводить до зменшення теплового навантаження гідравлічних режимів, як теплових мереж, так і теплоенергуючих установок. Протягом 2005-2009 років міжвідомчою комісією з розгляду питань відключення від мереж центрального опалення і ГВП, створеною рішенням МВК від 09.02.06р. №41, надано дозволи на встановлення індивідуального опалення близько 18507 громадянам (79% від загальної кількості квартир з ц/о). Крім того, на підставі рішень виконкому відключено від мереж ц/о та гарячого водопостачання 352 житлові будинки, що складає 74% від загальної кількості будинків, обладнаних центральним опаленням.

Благоустрій та інженерний захист територій
Роботи по благоустрою територій міста здійснюються комунальними підприємствами за рахунок коштів міського бюджету, обсяг яких не відповідає потребі. Номенклатурою робіт з утримання та ремонту об’єктів благоустрою передбачено такі види підгалузі:
1. Утримання вулично-дорожньої мережі.
2. Санітарна очистка.
3. Озеленення.
4. Вуличне освітлення та зовнішні електромережі.
5. Ритуальне обслуговування населення.


Про Програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства м. Ужгорода на 2010-2014 роки Відповідно до п. 22 ч.1 ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та Закону України “Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки”, міська рада ВИРІШИЛА:
Додано 15.06.2010
1. Затвердити Програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства м. Ужгорода на 2010-2014 роки (далі – Програма) згідно з додатком 1.
2. Фінансовому управлінню (Метеньканич Т. І.) при формуванні бюджетів міста на 2010-2014 роки передбачити кошти на реалізацію Програми.
3. Виконавцями Програми визначити департамент міського господарства, відділ капітального будівництва, управління з питань інноваційних впроваджень, інвестицій та сталого розвитку міста, фінансове управління та житлово-комунальні підприємства міста.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступників міського голови відповідно до функціональних обов’язків.




Міський голова С. М. Ратушняк

Оновлена
версія сайту
Інформація про виділення коштів місцевого бюджету
КОРИГУВАННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ МІСТА

ПЛАН ЗОНУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ МІСТА
Внесення змін у детальні плани території індивідуальної малоповерхової житлової малоповерхової забудови в районі вулиць Тютюнової, Загорської, Ярослава Мудрого для розміщення житлових будинків садибного типу для учасників АТО та бойових дій в Афганістані
ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИЙ ПЛАН МІСТА

Пояснювальна записка.pdf
Карта (1-5000).jpg (35M)
Схема маршрутів громадського транспорту Ужгорода


Контактні телефони приватних та комунальних служб міста, диспетчерських служб
Інформація про порядок подання звернень, функціонування телефонів «гарячої лінії» та електронні поштові адреси в Ужгородській місцевій прокуратурі

Електронні звернення громадян


*Додатково інформуємо, що відповідно до Закону України, "Про звернення громадян" відділом роботи із зверненнями громадян ведеться реєстрація телефонних звернень громадян за номером : 617127

швидкий перехід


ГОЛОВНА

Про Ужгород

Фотогалерея

Структура органів міської ради

Рішення сесій міської ради

Рішення виконкому

Розпорядження міського голови

Постійні комісії

Громадсько-політична активність

Зовнішньо-економічна та інвестиційна діяльність

Паспорт підприємств міста

Оголошено конкурс