Готується звернення від Ужгорода з вимогою зняти з бюджету міста тягар утримання ПТУ
Додано 08.02.2016
Минулого четверга Верховна Рада України прийняла законодавчі зміни, за якими надійдуть кошти з державного бюджету для фінансування професійно-технічних закладів (ПТУ), котрі за законом про держбюджет на цей рік опинилися в залежності від виділення грошей місцевими бюджетами.
Однак за цими законодавчими змінами ситуація змінилася лише для ПТУ, які знаходяться в містах обласного значення – їх передали на фінансування обласним бюджетам, а обласні центри, у тому числі й Ужгород, отримали лише невелику частку (25%) коштів і фактично повинні самі утримувати такі навчальні заклади.
Якщо ПТУ Мукачева, Хуста, Берегова та інших міст обласного значення Закарпаття тепер чекають гроші з обласного бюджету, то громаду Ужгорода поставили перед необхідністю відмовитися від ремонтів доріг, тротуарів, фасадів історичного центру, інфраструктури, розвитку міста і фінансувати ПТУ, де з числа студентів ужгородці складають менше 40%.
На перший квартал, поки були сподівання, що держава вирішить проблему забезпечення ПТУ, депутати міськради Ужгорода виділили 6,5 мільйонів гривень для утримання цих навчальних закладів. Зараз, за прийнятими змінами до двох законів, очікується ще близько 6,7 мільйонів гривень. Відтак разом це близько половини річної потреби для 3 ужгородських ПТУ на рівні минулого року, загалом же потрібно більше 26 мільйонів і це без урахування цьогорічного зростання тарифів на енергоносії, мінімальних зарплат тощо.
Сьогодні, 8 лютого, ситуацію розглянули на спільному засіданні постійних депутатських комісії, а саме з питань соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів та оподаткування та з питань освіти, науки культури, охорони здоров’я, спорту та соціального захисту населення, міжнародних, міжконфесійних відносин та туризму. Як ішлося на засіданні, на цей рік взагалі без фінансування залишилися 78 ПТУ у 33 містах 14 областей.
Депутати вирішили дати протокольне доручення фінансовому управлінню та управлінню освіти міськради сформувати звернення до Верховної Ради та Кабінету міністрів, що з міського бюджету немає можливості забезпечити фінансуванням діяльність існуючих Ужгородського вищого професійного училища торгівлі та технологій харчування, професійно-технічного закладу освіти ДНЗ "Ужгородський центр ПТО" професійно-технічний заклад освіти Ужгородського вищого комерційного училища Київського національного торгово-економічного університету. Також міська влада звернеться до депутатів Верховної Ради від Закарпаття, Асоціації міст України, безпосередньо до депутатів інших обласних центрів, у яких склалася аналогічна ситуація, з проханням підтримати Ужгород перед центральними органами влади у вирішенні цього питання. Тим більше, що порушується принцип субсидарності: гроші платників податків міста замість скерувати їх на покращення якості життя в Ужгороді змушують спрямувати на здобуття профтехосвіти учнями-мешканцями інших міст без передачі місту коштів з інших бюджетів.

Оновлена
версія сайту
Інформація про виділення коштів місцевого бюджету
КОРИГУВАННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ МІСТА

ПЛАН ЗОНУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ МІСТА
Внесення змін у детальні плани території індивідуальної малоповерхової житлової малоповерхової забудови в районі вулиць Тютюнової, Загорської, Ярослава Мудрого для розміщення житлових будинків садибного типу для учасників АТО та бойових дій в Афганістані
ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИЙ ПЛАН МІСТА

Пояснювальна записка.pdf
Карта (1-5000).jpg (35M)
Схема маршрутів громадського транспорту Ужгорода


Контактні телефони приватних та комунальних служб міста, диспетчерських служб
Інформація про порядок подання звернень, функціонування телефонів «гарячої лінії» та електронні поштові адреси в Ужгородській місцевій прокуратурі

Електронні звернення громадян


*Додатково інформуємо, що відповідно до Закону України, "Про звернення громадян" відділом роботи із зверненнями громадян ведеться реєстрація телефонних звернень громадян за номером : 617127

швидкий перехід


ГОЛОВНА

Про Ужгород

Фотогалерея

Структура органів міської ради

Рішення сесій міської ради

Рішення виконкому

Розпорядження міського голови

Постійні комісії

Громадсько-політична активність

Зовнішньо-економічна та інвестиційна діяльність

Паспорт підприємств міста

Оголошено конкурс